Branschregler
Sluta Rivs branschregler för mätbara våtrum och delreparationer.
SlutaRivs branschregler, BSR23:1 gäller från och med 1 februari 2023.
SlutaRiv är branschorganisation för reparationsarbeten i fastigheter och för yrkesgrupperna VALF- och OPS-tekniker. SlutaRiv tar fram branschregler och riktlinjer för mätbara våtrum och delreparationer i fastigheter och är avsedda att användas av de auktoriserade medlemmarna.
Då det tidigare inte funnits några övergripande riktlinjer för reparationer i byggbranschen, vare sig för exempelvis yttertak, rörledningar, tätskikt eller dylikt, så har det inneburit att mycket rivs i onödan i samband med underhåll, ombyggnationer och vattenskador.
SlutaRivs branschregler kompletterar byggbranschen inom ett område som inte tidigare reglerats och är avsedda att kunna kombineras med andra gällande branschregler.
SlutaRivs medlemmar får därmed också rimliga regler att arbeta utefter och det blir möjligt att läcksöka och delreparera mer effektivt och säkrare i fastigheter i framtiden.
SlutaRivs vision är att aktivt arbeta med att förändra byggbranschen så att antalet vattenskador blir noll.
SlutaRivs mission är således att arbeta med att ta fram mer hållbara och miljövänliga lösningar, produkter och arbetssätt för att undvika rivning.
Den grundläggande frågan vi ställer oss varje dag är om det är rätt att byggbranschen säger att man måste riva hela våtrummet när man kan:
Genom att montera mätbarhet vid nyinstallationer gör man våtrum delreparationsbara i framtiden.
Vid alla sorters reparationer, såsom för tätskikt, dolda skarvar på trycksatta ledningar samt vid anslutning mellan nya och gamla installationsdelar i spillvattensystem, så kräver branschreglerna mätbarhet av fukt.
För att uttrycka det enkelt:
Mätbarhet ger möjlighet till delreparation – dags att börja sluta riva nu
Branschreglerna syftar till att tydliggöra krav och tillvägagångssätt i samband med produktion av våtrum samt mätbara delreparationer i enlighet med kapitel 6 och 7.
SlutaRivs branschregler är gällande för arbeten och delreparationer som utförs av medlemsföretagen och dess branschlegitimerade VALF- och OPS-tekniker.
Då reglerna utgör grund för fackmässigt utförande så kan alla som utför någon typ av delreparation eller nyinstallation komma att beröras av regelverket i förlängningen.
I strävan efter att uppnå nollvisionen gällande vattenskador ska SlutaRivs medlemsföretag enligt dessa branschregler montera tätskiktssensorer bakom tätskikt vid nyproduktion, ombyggnation och renovering av våtrum i allmänhet.
Till våtrum räknas exempelvis; bad-/duschrum, tvättstugor, omklädningsrum och apparatrum, det vill säga rum som normalt utförs med tätskikt och golvbrunn.
I våtrum med målade tätskiktssystem som yt- och tätskikt krävs inga tätskiktssensorer bakom eftersom de redan är möjliga att mäta.
Utrymmen med endast tätskikt, som saknar golvbrunn och som normalt inte avses utsättas för vattenbegjutning på vägg eller golv, så som exempelvis WC-rum, inkluderas inte i branschreglerna.
Det finns däremot inget som hindrar att man nyttjar mätbarhet i andra utrymmen om så önskas.
Branschreglerna avser även reparationer inom flertalet områden för en fastighet, både gällande system och installationer samt typ av utrymme.
Utrymmen med tätskikt som kan behöva delrepareras såsom badrum, toalettrum, tvättstugor, apparatrum, omklädningsrum, poolutrymmen med mera berörs av branschreglerna.
I våtrum med målade tätskiktssystem som yt- och tätskikt krävs inga tätskiktssensorer bakom eftersom de redan är möjliga att mäta.
Delreparationer som leder till dolt montage av skarvar på rörledningssystem i exempelvis golvbjälklag, väggar och schakt samt relining av spillvattenledningar berörs av branschreglerna.
Detta kapitel beskriver regler för övergång från föregående utgåva i samband med uppdateringar.
Projekterings- och installationsarbeten som inleds från och med 1 februari 2023 ska utföras enligt BSR23:1.
Undantag
Om projekterings- eller bygghandlingar har blivit godkända innan den 1 februari 2023 får installationsarbeten utföras enligt BSR22:1.
Detta kapitel beskriver nyheter och förändringar jämfört med föregående utgåva.
Jämfört med föregående utgåva, BSR22:1, har branschreglerna kompletterats med krav avseende mätbarhet i våtrum vid nyproduktion, ombyggnation och renovering. Se nytt kapitel nr 6.
Tidigare kapitel 6 om dellagningar har flyttats till kapitel 7 – ”Krav på mätbarhet vid delreparationer”.
Utförligare beskrivning har införts gällande auktorisation av medlemsföretag och branschlegitimation för utbildade VALF- och OPS-tekniker samt gällande dokumentation.
Beskrivning av avvikelsehantering har lagts till i avsnitt 5.5.
Även smärre redaktionella justeringar har genomförts.
SlutaRiv auktoriserar medlemsföretag samt utfärdar branschlegitimation för godkända VALF- och OPS-tekniker.
För att säkerställa kvaliteten i delreparationsarbeten anordnar SlutaRiv utbildningar och kvalitetsuppföljning för de företag som vill bli medlemmar.
Kvalitetsuppföljning innebär bland annat stickprovskontroll på arbeten utförda av medlem.
Ett auktoriserat medlemsföretag inom SlutaRiv ska uppfylla följande punkter:
För utförligare beskrivning hänvisas till aktuella medlemsvillkor och uppförandekod på www.slutariv.se.
Medlemsföretaget förbinder sig att utbilda berörda montörer och arbetsledare som avser arbeta som VALF- eller OPS-tekniker i gällande branschregler från SlutaRiv samt för vardera teknikgrupp anvisad teknikerutbildning genom SlutaRiv.
En OPS-tekniker förväntas vara yrkesutbildad inom sitt yrkesområde och ha branschlegitimation eller likvärdigt inom aktuell branschorganisation.
Branschlegitimationen är bunden till det auktoriserade medlemsföretaget och giltig i fem år.
Medlemsföretagets arbetsledare inom området våtrum ska genomgå SlutaRivs utbildning i gällande branschregler och SlutaRiv-konceptet och därigenom ha ett giltigt kursintyg.
Övrig personal hos medlemsföretaget som ska montera fuktsensorer ska ha genomgått utbildning i hantering av aktuella fuktsensorer, exempelvis SlutaRivs onlineutbildning för hantering av InviSense fuktsensorer. Och därigenom ha ett giltigt kursintyg.
För utförligare beskrivning hänvisas till aktuella medlemsvillkor och uppförandekod på www.slutariv.se.
En auktoriserad SlutaRiv-medlem ska alltid lämna ett kvalitetsdokument till beställaren efter utförd delreparation.
Kvalitetsdokumentet är en värdehandling för beställaren vid en framtida försäljning eller reglering av en eventuell skada.
Kvalitetsdokumentet ska upprättas enligt aktuell blankett framtagen av SlutaRiv och det ska framgå vilken utgåva av branschreglerna som tillämpats.
Det är endast auktoriserade medlemsföretag inom SlutaRiv som får utfärda SlutaRivs kvalitetsdokument.
Monterade fuktsensorer ska alltid registreras/aktiveras hos SlutaRiv genom fastställda gällande rutiner.
Monterade fuktsensorer som är SlutaRiv-godkända ska alltid registreras/aktiveras hos SlutaRiv genom fastställda gällande rutiner, om inte annat avtalats.
Detta gäller alla typer av SlutaRiv godkända sensorer som är avsedda för att förenkla läcksökning och delreparationer i framtiden för SlutaRivs medlemmar.
Den som monterar fuktsensorerna ansvarar för att nödvändig information lämnas så det framöver går att söka på fastighetens adress och vilket utrymme som avses, typ av sensor samt att det framgår vem som utfört montaget. Se gällande monteringsanvisning för nödvändig information.
I de fall det inte är möjligt att följa dessa branschregler ska överenskommelse med beställaren göras och dokumenteras skriftligt, exempelvis via mejl, sms, avtal eller protokoll från byggmöte.
I den skriftliga överenskommelsen ska det framgå att det är en avvikelse och vilka konsekvenser det kan innebära för fastighetsägaren.
Avvikelsen ska även anges i kvalitetsdokumentet.
Medlemsföretaget ska utföra egenkontroll enligt SlutaRivs rutiner och dokumentera dessa enligt fastslagna blanketter.
SlutaRiv utför stickprovskontroller på utförda arbeten, bland annat genom skanning av fuktsensorer och kontroll av utförande samt dokumentation.
Att införa mätbarhet av fukt i byggnader skapar möjlighet till att kontrollera och utreda eventuella vattenläckor och därmed begränsa rivandet under byggnadens framtid och i stället kunna delreparera i större utsträckning.
I detta kapitel ligger fokus på mätbarhet av fukt bakom tätskikt i nyproducerade, ombyggda och renoverade våtrum. Se kapitel 2 för definition av utrymmen som berörs.
Vid installation av fuktsensorer skall utföraren lämna underlag till SlutaRiv för registrering av adressuppgifter och placering av sensorerna i enlighet med gällande monteringsanvisning.
Fuktsensorer väljs så att de har hög tillförlitlighet och kan kontrolleras utan att demontera möbler eller annan utrustning.
Figur 6:1
Fuktsensorer för tätskikt ska som minst monteras kring golvbrunnen.
Vartefter sensortekniken utvecklas beräknas branschreglerna uppdateras för att inkludera fler utsatta positioner bland ska-kraven.
Fuktsensorer rekommenderas även monteras vid utsatta ställen i tätskiktet, såsom intill eller under genomföringar på golv och väggar som är försedda med tätskikt. Se figur 6:1.
Exempel på utsatta genomföringar är:
För våtutrymmen med tätskikt på vägg rekommenderas fuktsensorer även monteras i våtzon 1 vid utsatta platser så som:
Fuktsensorer ska placeras där det är möjligt att avläsa dem utan att demontera några möbler eller dylikt.
Montering av sensorer ska utföras enligt leverantörens monteringsanvisningar samt registreras/aktiveras hos SlutaRiv.
En första referensmätning ska utföras och registreras i samband med att installationen är färdigställd och innan man tar våtutrymmet i bruk, exempelvis vid slutbesiktning.
Mätning av fuktsensorer och registrering av mätdata utförs därefter lämpligen vid följande tillfällen:
Att införa mätbarhet av fukt i byggnader skapar möjlighet till att kontrollera och utreda eventuella vattenläckor och därmed begränsa rivandet under byggnadens framtid.
Fuktsensorer väljs så att de har hög tillförlitlighet och kan kontrolleras under installationens avsedda livstid.
SlutaRiv lämnar 10 års garanti på delreparationsarbeten av tätskikt som projektleds genom branschorganisationen, se vidare gällande garantivillkor.
Vid installation av fuktsensorer skall utföraren lämna underlag till SlutaRiv för registrering av adressuppgifter och placering av sensorerna i enlighet med gällande monteringsanvisning.
Vid delreparation av befintliga tätskikt ska fuktsensorer installeras för mätbarhet.
Fuktsensorer ska placeras bakom tätskiktet och det ska vara möjligt att avläsa dem utan att demontera några möbler eller dylikt.
Montering av tätskikt och sensorer ska utföras enligt respektive leverantörs monteringsanvisningar samt registreras/aktiveras hos SlutaRiv enligt fastställda gällande rutiner.
Täthetskontroll av den dellagade ytan ska genomföras efter konsultation av SlutaRiv, innan ytskiktet återställs.
En första referensmätning ska utföras och registreras i samband med att installationen är färdigställd och innan man tar våtutrymmet i bruk.
Mätning av fuktsensorer och registrering av mätdata utförs därefter lämpligen vid följande tillfällen:
Innan delreparation av en tappvattenledning ska man ha utrett möjligheterna till att dra om ledningen i stället, för att undvika en dold skarv/fog.
Boverkets byggregler behandlar inte reparationer och delreparationer specifikt, utan man hänvisar till byggnadens förutsättningar och ändringens omfattning, se avsnitt 1:223, och anger att hänsyn till ekonomiska skäl kan tas.
Ekonomiska skäl som kan beaktas är sådana som följer av byggnadens placering och utformning eller tekniska förutsättningar i övrigt. En låg likviditet är däremot inget skäl som kan beaktas.
Notera att det normalt inte anses vara fackmässigt att montera dolda skarvar på tappvattenledningar, varvid det kan komma att krävas en skriftlig överenskommelse om avvikelse med beställaren.
Vid delreparation av tappvattenledning ska fuktsensorer installeras för mätbarhet. Se figur 7:2.
Figur 7:2
Fuktsensorer ska placeras där det är möjligt att avläsa dem utan att demontera några möbler eller dylikt.
Montering av koppling och sensorer ska utföras enligt respektive leverantörs monteringsanvisningar samt registreras/aktiveras hos SlutaRiv.
Mätning av fuktsensorer och registrering av mätdata utförs lämpligen vid följande tillfällen:
Vid delreparation eller ändring av värmeledning ska fuktsensorer installeras för mätbarhet.
Fuktsensorer ska placeras där det är möjligt att avläsa dem utan att demontera några möbler eller dylikt.
Montering av koppling och sensorer ska utföras enligt respektive leverantörs monteringsanvisningar samt registreras/aktiveras hos SlutaRiv.
Mätning av fuktsensorer och registrering av mätdata utförs lämpligen vid följande tillfällen:
Vid delreparation eller anslutning mellan nya och gamla installationsdelar i ett spillvattensystem ska fuktsensorer installeras för mätbarhet. Detta gäller även vid anslutning mot en relinad avloppsledning.
Fuktsensorer ska placeras där det är möjligt att avläsa dem utan att demontera några möbler eller dylikt.
Montering av skarv och sensorer ska utföras enligt respektive leverantörs monteringsanvisningar samt registreras/aktiveras hos SlutaRiv.
Mätning av fuktsensorer och registrering av mätdata utförs lämpligen vid följande tillfällen:
10 års garanti på arbetet, jämfört med endast reklamationsrätt enligt Konsumenttjänstlagen och 2-5 år enligt AB/ABT.
Möjlighet att mäta fukt bakom tätskiktet under hela rummets livslängd.
Utreda om och i så fall var fukt har trängt in bakom tätskiktet, utan att förstöra ytskiktet.
Trygghet för köparen vid försäljning av fastigheten – äldre tätskikt, dellagningar av t ex golvbrunn eller dold rörskarv. Slipper pruta!
Förbereder för våra barnbarn så de kan spara på resurser
Blivande krav vid dellagning tätskikt!?
Blivande krav allmänt i branschen!?
Mätdata sparas och kan analyseras i molntjänsten som tillhandahålls av InviSense.
Relativt billig investering.
Enkel installation som inte tar mer tid.
Inga batterier – håller minst rummets livslängd.
Leder till noggrannare utfört arbete.
Kamerainspektion – ca 2 000 kr
T ex om kunden ska renovera badrum och avser byta avloppsgrodan men inget mer av spillvattensystemet
– Hur tror du resten av ledningen ser ut?
Vad är det som säger att det inte finns fler skador, sprickor eller andra problem?
Om du vill kan jag filma det så du vet istället för att tro!
Nu när jag ändå är på plats kostar det dig endast 2 000 kr inkl moms (!?)
(annars kan det kosta 5-7 000 kr att ta ut någon i efterhand!?)
Sensorer – bakom tätskikt, vid skarv, under tak, fasad
Vill du komma i kontakt med oss kan du antingen skicka ett meddelande via formuläret, skriva i chatten eller ringa/maila oss. Kapput är en support till medlemmar som är i behov av konsultation gällande utredningar samt produktval. Vi hjälper även till digitalt för att bedöma om skadan är dellagningsbar eller inte. Ladda ner kAPPut för vidare hjälp.
E-post: Kontakt@slutariv.se
Telefon: 010-333 31 50